BoekNieuws00 33 3 21 93 43 93

Herdenkingstoerisme in Hauts de France

Oorlogsmusea

Onze regio heeft veel geleden en draagt nog steeds de littekens van de oorlog. Met verschillende militaire begraafplaatsen, monumenten en musea is het mogelijk om meer te leren over een zeer donkere periode in de geschiedenis. Er is zoveel te zien en te ontdekken...

Het Blockhaus van Eperlecques

Een authentieke en ontroerende plaats van herinnering! Vandaag zet het Blockhaus van Eperlecques zich in voor de vrede. Deze belangrijke plek uit de Tweede Wereldoorlog is uniek en het eerste Blockhaus dat geclassificeerd is als Historisch Monument. De stad Eperlecques is de enige gemeente in Frankrijk waar een V1-basis en een V2-raketbasis naast elkaar bestaan. Gelegen in het hart van een bosrijk park, bezaaid met audio- en visuele documenten en militaire apparatuur, is de site niettemin adembenemend, magisch en verschrikkelijk tegelijk!

La Coupole, Saint-Omer

La Coupole, op 5 km van Saint-Omer, is een van de indrukwekkendste overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Met zijn verpletterende massa, de ondergrondse aard van de installaties en het lijden van de dwangarbeiders die het bouwden, is het een symbolische plek van de nazi-onderdrukking.

Camping Pas-de-Calais

Het fort van Mimoyecques

Het fort van Mimoyecques, ook bekend als het "Londense kanon", is een van de meest indrukwekkende gebouwen die Hitler heeft bedacht, op een paar kilometer van de site van Deux Caps. Deze volledig ondergrondse basis, gelegen in Landrethun-le-Nord, in een plaats genaamd Mimoyecques, zou worden gebruikt om het V3 kanon te installeren. Net als alle "Vergelstungwaffe" vergeldingswapens was de V3 bedoeld om Engeland te bombarderen en het tij van de Tweede Wereldoorlog te keren. De site werd op 6 juli 1944 getroffen door de Royal Air Force, met name met de gigantische "Tailboy" bommen, waarmee een einde kwam aan een grote bedreiging voor Londen en de Geallieerden.

Historisch museum 39-45 Ambleuteuse

Op de weg Côte d'Opale, op een paar kilometer van Boulogne-sur-mer, tussen Calais en Wimereux, biedt het Musée Historique 39-45de la Seconde Guerre Mondiale (Historisch Museum van de Tweede Wereldoorlog) je een verbazingwekkende rondleiding van 800 m² over het laatste wereldconflict, van de Poolse campagne tot de capitulatie van Japan. Meer dan 120 volledig uitgeruste soldaten worden in actie getoond en er zijn duizenden voorwerpen te zien. Een projectie van een archieffilm in een bioscoop uit de jaren 40 neemt je mee terug in de tijd naar de landing in Normandië.

Oorlogsmuseum van Calais

Dit herdenkingsmuseum ligt in het Parc Saint-Pierre tegenover het stadhuis van Calais en is de voormalige commando- en zendpost van de Duitse marine, waar nu het Calais War Museum staat.

Camping Nord-Pas-de-Calais

De herdenkingsring

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Groote Oorlog werd op 11 november 2014 een gedenkteken ingehuldigd met daarop de namen van 580.000 soldaten van alle nationaliteiten die tussen 1914 en 1918 in Frans-Vlaanderen en Artois sneuvelden.

Oorlogsmuseum Lens

Mémoriel' 14 - 18 Centre d'Histoire Guerre et Paix, gelegen in Souchez, in het hart van het Artois-front, presenteert de Eerste Wereldoorlog op het grondgebied van Nord en Pas-de-Calais. Het internationale centrum biedt een uitzonderlijke collectie iconografische documenten: geanimeerde kaarten, brieven, archieffoto's (sommige nooit eerder gezien), historische films en emblematische voorwerpen uit de hele wereld. De standpunten van de verschillende strijdende partijen aan het Artesische en Frans-Vlaamse front worden weergegeven: Duitsers, Fransen, Britten, Belgen en anderen. Meer dan 300 foto's op groot formaat helpen bezoekers de offensieven te begrijpen en te illustreren, terwijl archieffilms hen onderdompelen in de Eerste Wereldoorlog.

Vimy

Dit monument is Canada's meest indrukwekkende eerbetoon aan de burgers die vochten en hun leven gaven in de Eerste Wereldoorlog.
Het is een strategisch hoogtepunt en biedt een adembenemend uitzicht over het steenkoolgebied en de heuvels van Artois, waar bij verschillende gelegenheden hevig en bloedig werd gevochten. Het Canadese National Vimy Memorial is het meest prestigieuze Canadese monument in Europa. Het werd Canadese bodem "een geschenk van de Franse natie aan het Canadese volk" en een symbool van de internationale geschiedenis, waarop de namen van de slachtoffers van de gevechten zijn gegraveerd. Het werd opgericht ter nagedachtenis aan de 66.000 jonge Canadezen die hier en in Frankrijk hun leven gaven en herdenkt de slag van 9 april 1917.

Camping Éperlecques

Ypres

Op slechts 45 minuten van de camping ligt Ypres een van de martelarensteden van de Eerste Wereldoorlog. Van oktober 1914 tot oktober 1918 lag het slagveld op slechts een paar kilometer van het centrum van Ieper. De loopgraven strekten zich uit van noord naar zuid en vormden een boog rond de stad. In deze beroemde Ieperboog werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten.

Notre Dame de Lorette

Begraafplaats en gedenkteken ter nagedachtenis aan de hevige gevechten van 1915, een van de hevigst bevochten slagvelden tussen oktober 1914 en september 1915.

Camping Nord-Pas-de-Calais
 

Beoordelingen van klanten

Camping2Be